Barion Pixel

„Szállj le a döglött lóról”! KEZD ÚJRA!

„Szállj le a döglött lóról”! KEZD ÚJRA! című könyvében, Judith Sills amerikai pszichológus, többek között azt a döntés előtti dilemmát is körbe járja, amikor azért nehéz meghozni egy döntést, mert azt feladásként, sikertelenségként élnénk meg.

Az eredetileg dakota mondás „szállj le a döglött lóról!” azt jelenti, hogy feladunk valamit, ami nem visz előre, reménytelen.

Hogyan döntsem el, hogy ideje tovább lépni?

Mindenkinek ismerős az érzés, amikor rájövünk, az a valami, amibe már olyan sok energiát belefektettünk, továbbra sem működik, pedig akarjuk, erőltetjük…..

Talán el kellene engednünk? Ideje továbblépni, újra kezdeni?

Az ilyen döntések meghozatala sosem könnyű, de néhány lépés segíthet abban, hogy megtaláld a helyes irányt:

 • Önismeret: Az első lépés az, hogy őszintén szembenézz önmagaddal és az adott helyzettel. Kérd magadtól, miért érzed úgy, hogy a jelenlegi helyzet már nem működik, és mit szeretnél elérni az életedben vagy a céljaidban.
 • Elemzés: Vizsgáld meg a helyzetet objektíven. Mi az, ami nem működik jelenleg? Mi az, amit meg tudsz változtatni, és mi az, amit nem? Gondold át a lehetőségeidet és a következményeket.
 • Célok újra tervezése: Ha úgy érzed, hogy elérhetetlenné váltak a céljaid vagy az eredmények, amiket vártál, akkor ideje új célokat állítani magad elé. Ezek lehetnek kisebb lépések, amik segítenek elindulni az új úton.
 • Kockázat és jutalom felmérése: Minden változás kockázattal jár. Fontold meg, hogy milyen kockázatokkal járhat az, ha tovább lépsz, és mi az, amit nyerhetsz vele. Ha a jutalom nagyobb, mint a kockázat, az lehet az indok arra, hogy lépj tovább.
 • Támogatás keresése: Beszélj másokkal a helyzetedről. Barátok, családtagok, vagy akár egy szakember segíthetnek abban, hogy átgondold a döntésedet és megértsd a következményeit.
 • Cselekvés: Ha átgondoltad a helyzetet és eldöntötted, hogy tovább lépsz, akkor lépj is cselekvésbe. Ne habozz, hanem hozd meg a szükséges lépéseket az új irány felé.

Ne felejtsd el, hogy az élet tele van változásokkal, és a változás gyakran lehetőséget is jelent.

Bár az újrakezdés lehet ijesztő, de sokszor az új lehetőségek és tapasztalatok révén lehet a legnagyobb személyes növekedést elérni.

Beszéljünk róla bővebben?

Miért vagyok még mindig egyedül? – 5 lehetséges ok

Hogyan válaszolhatnánk erre a kérdésre? Az egyedüllét sokszor összetett okokra vezethető vissza, és nem minden esetben könnyű az azonosításuk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány lehetséges okot, amelyek segíthetnek megérteni a helyzetet.

Nem vagy tisztában azzal, milyennek tűnik mások számára a viselkedésed.

Ha úgy érzed, hogy mindig egyedül maradsz, lehet, hogy érdemes átgondolnod, hogyan hat az emberekre a viselkedésed. Ha zárkózott vagy, vagy nem mutatsz érdeklődést mások iránt, az akadályozhatja az új kapcsolatok kialakulását. Próbálj meg nyitottabb lenni, mosolyogj, és vegyél részt az emberekkel való interakciókban!

Irreális elvárásaid vannak az első randit illetően.

Ne feledd, hogy az első randi csak a kezdet! Ne zárkózz el egy potenciális partner elől csak azért, mert nem felel meg azonnal minden elvárásodnak. Az ismerkedés folyamata során lehetőséged van jobban megismerni a másikat, és eldönteni, hogy valóban összeilletek-e.

Nem tudod, hogy hol ismerkedhetnél.

Ha úgy érzed, hogy nem találkozol eléggé emberekkel, érdemes lehet kibővíteni a kapcsolati hálódat. Ne csak olyan helyekre járj, ahol potenciális partnerre vadászol, hanem olyan közösségekbe is, ahol új barátokra tehetsz szert. Az új ismeretségek új lehetőségeket hozhatnak az életedbe.

Vakfoltok az életedben.

Mindannyiunknak vannak olyan területei az életében, amelyeken még dolgoznunk kell. Lehet, hogy olyan viselkedésmintákat vagy szokásokat mutatsz, amelyek mások számára zavaróak lehetnek. Fontos, hogy legyél nyitott a visszajelzésekre, és dolgozz azon, hogy javíts ezeken a területeken.

Az érzéseid mögött rejtőzhetnek mélyebb okok.

Lehet, hogy az egyedüllét mögött olyan érzések és tapasztalatok húzódnak meg, amelyeket még nem dolgoztál fel teljesen. Fontos, hogy megvizsgáld, hogy az érzéseidnek van-e valamilyen gyökere a múltban vagy a neveltetésedben, és szükség esetén dolgozz ezeken az érzéseken egy terapeutával vagy mentorral.

Az egyedüllét nem mindig könnyű, de fontos megérteni annak okait, hogy képesek legyünk változtatni és építeni az életünket új kapcsolatokra és élményekre.

Bár úgy gondoltam, hogy jól ismerem már az embereket, sajnos előfordul, hogy még nekem is kellemetlen meglepetéseket okoznak, ezáltal pedig hamissá válik minden, amit róluk eddig hittem. S milyen fájó tud lenni a felismerés, ha a hamisságával még tévesen befolyásolni is próbál….

S mi a helyzet veled? TE találkoztál már ilyennel? Okozott már álmatlan éjszakát, amikor rájöttél, hazudik neked valaki? Szerintem, mindenki volt már ilyen helyzetben. De miért van az, hogy valaki hamarabb felismeri az ilyen hamis embereket, s van, akit mindig megtalálnak?

Nézzük csak először, mi jellemez egy ilyen embert… milyen egy hamis személy…

 • Túl gyorsan lesz hozzád ragaszkodó: Az ilyen emberek mindent tudni akarnak rólad, állandóan kérdeznek, törődnek a gyengeségeiddel. Légy óvatos! Az ilyen túl hamar elmélyült barátság általában hamisságra utal.
 • Még akkor is mosolyognak, ha az nem lenne indokolt. Ez bizony gyakran csak egy álca és a valós érzelmeket elrejtheti. A „kényszer mosoly” könnyen felismerhető, ha tudod mire figyelj!
 • Amikor ugyanis az arcát figyeled, az összkép, amit látsz, nem tűnik természetesnek, spontánnak. Az illető arca mosolyoghat, de a szemek vagy az arc körüli izmok nem mutatnak jeleket a valódi boldogságról vagy örömről, olyan mintha erőből feszítené az arcizmait. A valódi mosolynál picike mimikai ráncok jelennek meg, itt ez elmarad!
 • Passzív-agresszív: Nem fogja közvetlenül kimondani, ha valami zavarja, inkább olyan stratégiákat használ, amelyekkel másokat is bizonytalanná tesz.

Ezek a stratégiák lehetnek például:

 • Szóbeli utalások: Az illető célzott megjegyzéseket tesz, amelyekben elrejtve közvetíti az érzéseit vagy gondolatait, de nem mondja ki egyértelműen.
 • Vonakodás: Például az illető megtagadhatja a közvetlen együttműködést vagy részvételt egy adott helyzetben, anélkül, hogy nyíltan elmondaná kifogásait.
 • Mások hibáztatása: másokra mutogat vagy hibáztat másokat a saját problémáiért
 • Kétértelmű bókokat használ: olyan megjegyzéseket tesz, amelyeknek látszólag pozitív a tartalma vagy szándéka, például dicsér valakit vagy valamit, de valójában ezek rejtett vagy ellentétes jelentéssel bírhatnak, és lehetnek lehúzóak vagy sértőek is. Ez egyfajta manipuláció, mert az ember soha nem tudja pontosan, hogy mit gondol a másik fél, és nem tudja értékelni a megjegyzések igazi szándékát.

Hogyan kell kezelni őket?

 • Légy mindig óvatos és kritikus, a bizalmadat ki kell érdemelni!
 • Bízz magadban: Fejleszd személyes erősségeidet, ne függj másoktól!
 • Ne ossz meg mély titkokat: Vigyázz, hogy mit osztasz meg, nehogy manipuláljanak vele!
 • Végül, ha felismerted és elfogadtad, hogy valaki hamis és manipulatív, dönts: maradsz-e mellette, vagy megszabadulsz tőle.

Hamis barátok, avagy hogyan lehet felismerni őket?

Te találkoztál már ilyennel?

Okozott már álmatlan éjszakát, amikor rájöttél, hazudik neked?

Nos szerintem mindenki volt már ilyen helyzetben…

De miért van az, hogy valaki hamarabb felismeri az ilyen hamis embereket, mások pedig szinte csak ilyeneket vonzanak be az életükbe?