Barion Pixel

Testbeszéd Elemzés 1

Azt, hogy valaki nyílt és őszinte-e, annak megállapítására legjobb eszköz, ha megfigyeljük, mit mutat a tenyere.

  • Aki ugyanis nyílt, őszinte szándékkal közeledik felénk, az sokszor úgy jelzi ezt, hogy a tenyerét mutatja felénk – olykor mind a kettőt -, s pl. ezt mondja: elnézést…ez az igazság…
  • Aki őszinte, amikor megindokol valamit, az gesztikulál beszéd közben, tehát látható a tenyere, aki viszont nem mond igazat, az – bár talán ugyanazt mondja – többnyire eldugja a kezét.
  • Ha fölfelé fordított tenyérrel közelít valaki felénk, pl. egy kézfogás alkalmával, az mindig fenyegetéstől mentes, alázatos gesztus. Arra is használjuk ezt a mozdulatot, hogy valakinek átadjuk a szót: jelezzük, hogy figyelünk rá.
  • Ha a tenyér lefelé néz, az tekintélyt, hatalmi helyzetet sugall. Akivel pl. így fogunk kezet, azzal azt érzékeltetjük, hogy magunkat hatalmi szempontból a másik felé helyezzük.

S álljon itt egy párkapcsolati elemzés szempontjából érdekes megfigyelés:

Amikor egy pár kézen fogva megy, a DOMINÁNS FÉL -jobbára a férfi- egy hajszálnyival előbbre jár, és hasonlóan tartja a kezét, vagyis tenyérrel hátrafelé. A nő tenyere előre néz. Ebből az egyszerű jelből rögtön megtudhatjuk, kettejük közül „ki hordja a nadrágot”! 🙂

Bokor Éva
életvitel és üzleti tanácsadó