Barion Pixel

Testbeszéd Elemzés 2

Amikor először találkozunk valakivel, az első kézfogásunkból rögtön három dolgot is leszűrhetünk, ahogyan tenyerünk találkozik, a másik ember tenyerével:

  • fensőbbrendűnek érzi magát
  • alázatosan közeledik felénk
  • vagy egyenrangú partnernek tekint.

Ezeket az üzeneteket akaratlanul küldjük és fogadjuk, s bizony azonnal hatnak a találkozásukra. Az emberek az első 4 percben ugyanis bekategorizálják a másik embert, s a kézfogás ennek nyitánya.

Nézzük először a fenti három attitűd testbeszéd elemzését.

1. Fensőbbrendűség: aki ezt szeretné üzenni a másiknak, az kézfogáskor kezét úgy nyújtsa a másik felé, hogy tenyere lefelé nézzen, (kézfeje felfelé), s a másik ember fölfelé irányuló (szinte kérlelő) tenyérrel foghassa meg kezünket. Ezzel a kézfogással azt üzenjük: ÉN irányítok!

2. Alázatosan kezet nyújtani tehát pont a fenti ellentétjét jelenti, tehát fölfelé néző tenyérrel nyújtunk kezet. Ekkor azt üzenjük: Te felettem állsz, te irányítasz! Így fogunk kezet pl. akkor is, ha bocsánatot kérünk, vagy ha szándékosan akarjuk elhitetni valakivel, hogy átadtuk az irányítást, a döntés jogát az elkövetkező percekben…

3. Egyenrangú kézfogásnál mind a két kéz függőleges marad, s a felekben kölcsönös megbecsülés, elfogadás van. Ha két domináns ember fog kezet, sokszor érezhető, hogy a megszokottól több ideig fogják egymás kezét, s ki-ki igyekszik a másik kezét behódoló pozícióba fordítani.

Az ilyen mini csatákban egyszerűen fejezzük be a kézfogást, hacsak nincs konkrét üzenetünk a másik felé 🙂

Bokor Éva
életvitel és üzleti tanácsadó